Skip to content

25/08/2022 News

Ні, TotalEnergies не виробляє гас для російської армії.

У середу, 24 серпня 2022 року, французька щоденна газета Le Monde опублікувала статтю під назвою « Як газ TotalEnergies використовують як паливо для російських винищувачів в Україні ». Задля прозорості TotalEnergies публікує нижче свої відповіді на запитання журналістів, надані перед публікацією. Крім того, TotalEnergies заохочує всіх тих, хто хоче отримати доступ до додаткової інформації про ситуацію з TotalEnergies в Росії, ознайомитися зі сторінками 58, 59 і 60 Універсального реєстраційного документа 2021 , доступного для всіх.

 

Відповіді TotalEnergies на запитання газети Le Monde від 24.08.2022

Насамперед, TotalEnergies підтверджує своє рішуче засудження військової агресії Росії проти України, яка має трагічні наслідки для українського населення та загрожує миру в Європі. Аби діяти відповідально, як європейська компанія та відповідно до своїх цінностей, 22 березня TotalEnergies SE визначила чіткі принципи дій щодо своєї діяльності щодо Росії: 

  • Забезпечити суворе дотримання європейських санкцій, поточних і майбутніх, незалежно від наслідків для управління своїми активами в Росії та розпочати поступове призупинення своєї діяльності в Росії, гарантуючи безпеку свого персоналу; 
  • Більше не надавати капітал від TotalEnergies SE для розвитку проектів у Росії;
  • санкції проти Росії не можуть служити російським інтересам, таким чином компанія має унеможливити безпідставну передачу цінностей на користь російських інтересів прямим виходом Компанії із активів на Росії;
  • Сприяти забезпеченню безпеки енергопостачання на європейському континенті в рамках, визначених європейськими органами влади;
  • Більше не укладати та не продовжувати контракти на закупівлю російської нафти та нафтопродуктів, з метою припинення всіх закупівель російської нафти та нафтопродуктів якнайшвидше, але не пізніше кінця 2022 року.

Крім того, нагадаємо, що TotalEnergies є міноритарним акціонером (49%) Тернефтегазу з грудня 2009 року разом з Новатеком (51%). Новатек – незалежна приватна російська компанія, партнер TotalEnergies у кількох проектах, в якій TotalEnergies є міноритарним акціонером (19,4%). 
TotalEnergies не управляє об'єктами Тернефтегазу, які обслуговуються персоналом Новатеку в складі Тернефтегазу. Діяльність Тернефтегазу є самофінансованою, і TotalEnergies SE не вносить капітал до Тернефтегазу з 2015 року. TotalEnergies не отримує дивіденди від Тернефтегазу з лютого 2022 року 

Газові конденсати, які видобуває «Тернефтегаз», у повному обсязі продаються «Новатеку» відповідно до контрактів, укладених із самого початку. Новатек використовує ці конденсати, серед інших джерел сирої нафти та конденсатів, для постачання нафтопереробному заводу, яким він повністю володіє, і продукцію якого він продає незалежно. TotalEnergies не бере участі в ухваленні рішень щодо переробки конденсатів Новатеком.

1. Чи знаєте ви, що газові конденсати, які виробляє «Тернефтегаз», використовували для виготовлення гасу, який використовується в російських винищувачах для їх операцій в Україні? Ви хоча б усвідомлювали ризик? 

Ми не знаємо, що дає вам змогу стверджувати, що газові конденсати, які виробляє «Тернефтегаз», будуть використовувати для виробництва гасу, який використовуватиметься для російських винищувачів. Дійсно, угоди, що регулюють «Тернефтегаз», передбачають продаж усього видобутого газу та рідини «Новатеку», незалежній приватній компанії, яка переробляє та продає його разом з рештою видобутку нафти та конденсату. Видобуток «Тернефтегаза» становить 7% від обсягів, які реалізує «Новатек». Новатек переробляє всі свої рідини (включно з газовими конденсатами) на належному йому нафтопереробному заводі в Росії для виробництва палива, яке компанія  Новатек продає на російському ринку.

 

2. Рішення на раді директорів «Тернефтегаз» приймаються простою більшістю або для них потрібно більше 51% голосів ради директорів? Чи пов'язана TotalEnergies з рішеннями ради директорів «Тернефтегазу»?

Пороги більшості залежать від характеру рішень. Однак операційна діяльність «Тернефтегазу» не є компетенцією Ради директорів, а вирішується загальним керівництвом цієї компанії, яким керує персонал «Новатек» у складі «Тернефтегазу». Також нагадаємо, що продаж «Новатеку» всього обсягу видобутку газу і газового конденсату «Тернефтегазом» регулюється контрактом, що діє з моменту створення проекту.

 

3. Враховуючи те, що ви володієте 49% «Тернефтегазу», і як такий ви отримуєте дивіденди частково від продажу гасу російській армії, яка проводить незаконну та вбивчу операцію в Україні, чи не є це порушенням «Керівних принципів ООН з прав людини та бізнесу», «Глобальний договір ООН», «Добровільні принципи безпеки та прав людини», а також «Керівні принципи ОЕСР для багатонаціональних компаній», які ви зобов’язуєтеся поважати?

TotalEnergies не отримувала жодних дивідендів від Тернефтегаза з лютого 2022 року. Тернефтегаз не виробляє гас і, як зазначено у відповіді на ваше перше запитання, ми не знаємо, що дозволяє стверджувати, що газові конденсати, які видобуває Тернефтегаз, будуть використовуватися для виробництва гасу, який використовувався б російськими винищувачами. Як зазначалося раніше, TotalEnergies не бере операційної ролі в діяльності «Тернефтегазу» чи «Новатеку», не надає жодного фінансування чи капітального внеску «Тернефтегазу» з 2015 року, і, нарешті, TotalEnergies не отримує жодних дивідендів на частку «Тернефтегазу» з лютого 2022. Міжнародні стандарти, на які ви посилаєтеся і яких TotalEnergies дбайливо дотримується, тому навряд чи будуть порушені, всупереч тому, що ви пропонуєте.

 

4. Чи класифікуєте ви газовий конденсат як сиру нафту? Росія відносить його до цієї категорії? Якщо так, чи відмовиться TotalEnergies від експлуатації цієї легкої нафти в Росії до кінця 2022 року?

Конденсати Тернафтегазу є побічним продуктом видобутку природного газу. Після продажу своєї частки в Хар'ягінському нафтовому родовищі холдинги TotalEnergies в Росії в основному зосереджені на виробництві скрапленого природного газу для експорту через Ямал СПГ, і ця діяльність не підпадає під європейські санкції.

 

5. Чому саме через дочірню компанію Total Termokarstovoye BV, зареєстровану в Нідерландах (відому своїми вигідними податковими та регуляторними умовами), TotalEnergies стала 49% акціонером спільного підприємства «Тернефтогаз»? І чому ви тоді репатріювали дочірню компанію до Франції у 2019 році?

Total Termokarstovoye BV вперше було зареєстровано в Нідерландах, державі-члені Європейського Союзу, на яку поширюється європейське законодавство, що стосується, зокрема, видобувного сектору та прозорості, право компаній якої дозволяє вести рахунки в доларах, валюті, функціонуючій Total Termokarstovoye BV. У 2019 році TotalEnergies вирішила перенести штаб-квартиру цієї компанії до Франції, щоб спростити структуру своїх активів.

 

6. Геннадій Тимченко та Патрік Пуанне досі є співпрезидентами Франко-Російської торгової палати?

Патрік Пуйанне більше не є співпрезидентом економічної ради Французько-російської торгово-промислової палати. Геннадій Тимченко, наскільки нам відомо, теж.

 

7. Щоб виправдати продовження поставок російського газу клієнтам TotalEnergies, Патрік Пуйанне заявив, що «не знає, як вийти» з «25-річних контрактів», якщо Європа не запровадить санкції. Чи є в цих контрактах, підписаних TotalEnergies, пункти, пов’язані з винятковими ситуаціями, такими як війна чи порушення прав людини? Вам не здається, що ці контракти фінансують вторгнення в Україну і загрожують безпеці всього континенту?

Контракти купівлі-продажу скрапленого природного газу, які зобов’язують TotalEnergies у довгостроковій перспективі, були підписані для двох контрактів між TotalEnergies та приватною компанією «Ямал СПГ», акціонерами якої є незалежна приватна компанія «Новатек», PetroChina та TotalEnergies, а також для контракту між TotalEnergies і Новатек. Російська влада не є стороною цих контрактів.

Застереження про «форс-мажор», які зазвичай містяться в контрактах, застосовуються, коли відбуваються виняткові події, такі як війна чи економічні санкції, наприклад, і коли ці події безпосередньо впливають на зобов’язання сторін контракту. На сьогоднішній день ситуація, створена війною, яку розв’язує Росія в Україні, та відсутність санкцій, запроваджених Європейським Союзом, означає, що ні зобов’язання «Ямал СПГ», продавця, який залишається здатним виробляти СПГ, ні зобов’язання TotalEnergies, покупця, який є на які не поширюється законодавча заборона купувати їх, це безпосередньо не стосується. 

8. TotalEnergies 22 березня заявила, що «почне поступове призупинення своєї діяльності в Росії, забезпечуючи безпеку своїх команд». Які ризики ви згадуєте? А скільки відряджених у вас сьогодні в Росії?

Сьогодні експатріантів, відряджених на російські підприємства в Росії, немає. TotalEnergies фактично почала поступове призупинення своєї діяльності, про що свідчить нещодавній продаж частки у Хар’язі.

 

***

Про TotalEnergies

TotalEnergies – міжнародна компанія  із диверсифікованими джерелами виробництва енергії. Компанія виробляє та реалізує у світовому масштабі нафту та біопаливо, природний газ та «зелені» гази, енергію з відновлюваних джерел та електроенергію. Більш як 100 000 наших співробітників об’єднані прагненням зробити енергію більш чистою, недорогою, надійною та доступною для якомога більшої кількості людей. Працюючи у понад 130 країнах, TotalEnergies ставить сталий розвиток у всіх його аспектах в основу своєї діяльності та всіх проектів задля добробуту людей.

Контакти TotalEnergies

Зв'язки зі ЗМІ: +33 (0)1 47 44 46 99 | [email protected] | @TotalEnergiesPR

 

Застереження та Відмова від відповідальності

Терміни «TotalEnergies», «компанія TotalEnergies» або «Компанія» в цьому документі використовуються для позначення TotalEnergies SE та консолідованих організацій, які прямо чи опосередковано контролюються TotalEnergies SE. Подібним чином слова «ми», «нас» і «наш» також можуть використовуватися для позначення цих організацій або їхніх співробітників. Суб’єкти, в яких TotalEnergies SE прямо чи опосередковано володіє пакетом акцій, є окремими юридичними особами. Цей документ може містити прогнозну інформацію та заяви, які ґрунтуються на ряді економічних даних і припущень, зроблених у певному економічному, конкурентному та нормативному середовищі. У майбутньому вони можуть виявитися неточними та залежати від низки факторів ризику. Ні TotalEnergies SE, ні будь-яка з її дочірніх компаній не беруть на себе жодних зобов’язань публічно оновлювати будь-яку прогнозну інформацію чи заяви, предмети чи тенденції, що містяться в цьому документі, внаслідок нової інформації, майбутніх подій чи тому подібного. Інформація щодо факторів ризику, які можуть вплинути на фінансові результати або діяльність TotalEnergies, надається в останньому Реєстраційному документі, франкомовна версія якого подана TotalEnergies SE до французького регулятора цінних паперів Autorité des Marchés Financiers (AMF), а також у формі 20-F, поданої до Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC).