Skip to content

09/09/2022 News

Оновлення статті Le Monde згідно права на відповідь компанії TotalEnergies

Париж, 9 вересня 2022 р. – У відповідь на неточні твердження в статті, опублікованій газетою Le Monde 25 серпня 2022 р. під назвою «Як TotalEnergies заправляє російські винищувачі в Україні», газета Le Monde, ґрунтуючись на праві компанії TotalEnergies на відповідь, опублікувала нову інформацію:

"Ні, TotalEnergies не керує родовищем Термокарстове і не співпрацює з ним. TotalEnergies є міноритарним акціонером, володіючи 49% компанії Тернафтогаз разом із компанією Новатек, яка є основним акціонером, із долею у 51%. Тернафтогазом керує персонал Новатеку, а TotalEnergies не має жодної ролі  в управлінні цією компанією. Як міноритарний акціонер, TotalEnergies не є ані оператором, ані кооператором і, як ви стверджуєте, внесла ресурси, включаючи капітальні внески та фінансування, у 2009 році, коли було запущено перший спільний проект Novatek-Total.

Починаючи з 2015 року TotalEnergies не надавала будь-якого капіталу «Тернефтегазу», який самофінансується. До того ж TotalEnergies не отримує дивідендів від "Тернафтогазу" з лютого 2022 року, тобто з початку конфлікту, спровокованого нападом Росії на Україну.

Ні, газ TotalEnergies не використовується для палива російських бомбардувальників. Весь газовий конденсат, видобутий Тернафтогазом, продається Новатеку (як і вся продукція "Тернафтегазу", включаючи газ), для доставки на Пуровський завод для стабілізації та подальшої переробки в товарні продукти нафтопереробки.

З юридичної точки зору згідно умов контрактів, TotalEnergies не бере участі в операційній діяльності Новатек. Всупереч вашим твердженням, міноритарні акціонери зареєстрованих на біржі компаній не мають доступу до більшої інформації, ніж інші акціонери компанії, і більшість оперативної інформації публікується в реєстраційних документах Новатек. 

Однак після публікації вашої статті "заради повної прозорості" 25 серпня TotalEnergies надіслала запит керівництву "Новатек", як акціонер "Новатек", щодо подальших операцій з газовим конденсатом, видобутим на Термокарстовому родовищі.

26 серпня 2022 року TotalEnergies опублікувала відповідь, отриману від Новатек:
"Весь нестабільний конденсат, який виробляють наші дочірні та спільні підприємства, в тому числі "Тернафтогаз", надходить на наш Пуровський конденсатопереробний завод. Пуровський завод також стабілізує конденсат інших російських виробників, частка яких у завантаженні заводу не перевищує 20%.
Повністю стабільного конденсату, виробленого на Пуровском комбінаті із вихідної сировини дочірніх компаній та філій "Новатек", в тому числі "Тернафтогазу", надходить на Усть-Лузький переробний комплекс в Ленінградській області.

Асортимент продукції, отриманої від переробних операцій на Усть-Лузькому комплексі, включає авіаційне паливо (Jet A-1), яке експортується виключно за межі Росії, і це авіапаливо навіть не має необхідної сертифікації для продажу на російському ринку».

Таким чином конденсат з Термокарстового родовища не використовується для забезпечення авіаційним паливом російської армії, а  твердження, що це так, не підтверджено жодними серйозними фактичними доказами.

Ні, результати TotalEnergies за перше півріччя 2022 року не були результатом її діяльності, пов’язаної з Росією. Ви заявляєте, що інші західні нафтогазові компанії пішли б з Росії — факт, який варто перевірити щодо цих компаній, оскільки російське законодавство накладає обмеження, які можуть призвести до певних інтервалів у часів між оголошенням про намір залишити Росію та фактичною конкретизацією цього наміру.

Ці компанії, як ви повідомляєте, зазнали б «величезних збитків у процесі виходу», і ви додаєте, що: "TotalEnergies, з іншого боку, отримала несподівані прибутки, залишившись у Росії". 

Це останнє твердження містить дві неточності. По-перше, TotalEnergies, як і інші західні енергетичні компанії, про які ви згадуєте, зафіксували значні збитки від російської діяльності (вищі, ніж ті, що зафіксовані всіма компаніями, крім однієї, які ви згадуєте), з резервом у своїх рахунках у розмірі 4,1 мільярда доларів США для першого кварталу 2022 року та 3,5 мільярда доларів США за другий квартал. Ці резерви в основному передбачені для кореляції потенційного впливу міжнародних санкцій на експлуатаційну потужність проекту Arctic LNG2 і вартість частки в компанії "Новатек", тобто загальний збиток TotalEnergies обчислюється у 7,6 мільярда доларів.

Крім того, TotalEnergies опублікувала прозорі результати своєї діяльності в Росії з першого кварталу: без урахування виняткових резервів, згаданих вище, вони складають 1,7 мільярда доларів США за перше півріччя, що становить лише 9% доходу компанії без урахування виняткових статей. Після врахування збитків у розмірі 7,6 мільярдів доларів, описаних вище, за перше півріччя Росія спричинила збитки TotalEnergies у розмірі 5,9 мільярдів доларів.

Отже, Росія не була джерелом несподіваних прибутків, як ви стверджуєте, а джерелом величезних збитків. Що ж стосується інших нафтогазових компаній, які ви згадуєте, то високий прибуток TotalEnergies за перше півріччя пов’язаний з міжнародними ринковими цінами на нафту і газ, а не з її присутністю в Росії".

 

Застереження та Відмова від відповідальності

Терміни «TotalEnergies», «компанія TotalEnergies» або «Компанія» в цьому документі використовуються для позначення TotalEnergies SE та консолідованих організацій, які прямо чи опосередковано контролюються TotalEnergies SE. Подібним чином слова «ми», «нас» і «наш» також можуть використовуватися для позначення цих організацій або їхніх співробітників. Суб’єкти, в яких TotalEnergies SE прямо чи опосередковано володіє пакетом акцій, є окремими юридичними особами. Цей документ може містити прогнозну інформацію та заяви, які ґрунтуються на ряді економічних даних і припущень, зроблених у певному економічному, конкурентному та нормативному середовищі. У майбутньому вони можуть виявитися неточними та залежати від низки факторів ризику. Ні TotalEnergies SE, ні будь-яка з її дочірніх компаній не беруть на себе жодних зобов’язань публічно оновлювати будь-яку прогнозну інформацію чи заяви, предмети чи тенденції, що містяться в цьому документі, внаслідок нової інформації, майбутніх подій чи тому подібного. Інформація щодо факторів ризику, які можуть вплинути на фінансові результати або діяльність TotalEnergies, надається в останньому Реєстраційному документі, франкомовна версія якого подана TotalEnergies SE до французького регулятора цінних паперів Autorité des Marchés Financiers (AMF), а також у формі 20-F, поданої до Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC).